
La illeta dels banyets, un jaciment a vora mar
NEUS PEIDRO
25 MAIG 2017
Alguna cosa màgica tenen els municipis de la Costa Blanca, a sovint relacionat amb les aigües cristal·lines que banyen les seues platges. Molts d’aquest municipis els són escollits per milers de persones per a passar allí les èpoques més càlides de l’any. No obstant això, la província d’Alacant no és sols turisme de sol i platja; és també un lloc on entrar en contacte directe amb les antigues civilitzacions.
Al municipi alacantí de El Campello, a pocs quilòmetres de la capital de província, es hi ha una xicoteta península on es van trobar restes arqueològiques de diferents civilitzacions. El lloc es coneix com La Illeta dels Banyets, doncs encara hui es poden apreciar restes d’unes balses on els romans criaven els peixos. La tradició oral, per la seua part, relata que en una altra època aquestes balses van ser el banys on es banyava una reina mora.
Les restes trobades a la Illeta, la musealització de la qual està a càrrec del Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ), són testimoni d’una important seqüència de diverses civilitzacions. Les restes trobades assenyalen que el primer assentament es va produir durant la Edat de Bronze, cosa que indica que el jaciment compta amb més de 5.000 anys d’antiguitat.
Com succeeix amb el jaciment de Lucentum, els ibers també van ocupar aquest lloc. D’aquest període es conserven atuells, tombes i armes, a més de restes d’algunes edificacions singulars que fan pensar en una important activitat comercial.
Els següents en ocupar la illeta van ser els romans. La seua ocupació és revelada per les restes d’unes menudes termes. A més, els banyets on criaven els peixos són encara visibles, tot i l’erosió de la mar. D’altra banda, les restes de materials islàmics pareixen confirmar la ocupació d’aquestes terres per part dels musulmans, de forma esporàdica, durant la Època Medieval.
Tot i que el jaciment es coneix amb el nom de Illeta, aquest sortint es troba en la actualitat unit a la costa de El Campello. En origen, la “illa” no era tal, doncs es tractava efectivament d’una península natural. No obstant això, es té constància que un terratrèmol va trencar i separar la part més externa de la península, quedant una illeta front la costa. Tot i que es desconeix el moment exacte en que va tindre lloc el terratrèmol, es sap que en 1943 es va construir un espigó artificial, mitjançant l’ús de dinamita, per a unir de nou la illa a la terra.
El accés, per tant, a este jaciment visitable es fa a peu, doncs actualment la illa segueix unida a El Campello. El lloc, estret i llarg, s’alça 7 metres per damunt del nivell de la mar, que rodeja totalment el jaciment. D’altra banda, la visita al jaciment pot complementar-se amb un bany a la platja, una ruta de submarinisme o una excursió a la illa de Tabarca.
Alguna cosa de màgia tenen els municipis de la Costa Blanca. Tal vegada siga conseqüència de les aigües cristal·lines que els banyen. Tal vegada el encanteri te el seu origen a les petjades que les civilitzacions antigues hi varen deixar. O tal vegada siga la barreja entre història i platja el que convide a descobrir municipis com El Campello.
Si vols visitar La illeta dels Banyets, clica en l’enllaç per a consultar els seus horaris
Una illa reconvertida en península
El jaciment arqueològic és un Bé d’Interès Cultural

El jaciment de Els Banyets de Campello es troba rodejat pel Mar Mediterrani

Panoràmica del La Illeta dels Banyets
![]() | ![]() |
---|---|
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() |